Esej9 - Obrazstavno besedilo: Pite, jejte, pite, jejte
Esej8 - Obrazstavno besedilo: Predmeti morajo izpolnjevati določene pogoje.
Esej7 - Obrazstavno besedilo: Podporni sistemi
Esej6 - Obrazstavno besedilo in intervju
Esej5 - Naslov projekta
Esej4 - Opis projekta 2
Esej3 - Potek performansa
Recept: Pita s hruškami
Esej2 - Opis projekta
Esej1 - Project Proposal

Esej2 - Opis projekta

Jun. 7, 2020

Pita Projekt je platforma namenjena razstavljanju in raziskovanju lastne prakse skozi grajenje razstavnega prostora. Gre za prostor, ki obstaja znotraj institucije ALUO in prostor, ki skozi virtualno platformo izstopi iz danega konstrukta. /in mnogo več/

Fizični del sestoji iz dveh belih kvadratnih ploskev, ki sta vpeti v kot kiparskega ateljeja in tvorita iluzijo 2,5 metra visoke kocke. Zgrajena forma spremeni tloris prostora in znotraj le tega z minimalnim posegom dobi dve dodatni steni, ki na drugi strani oblikujeta galerijski prostor. Ta prostor ima tri prazne stene in eno steno z belimi ploščicami, ki segajo v višino meter in pol. Na steni s ploščicami je bel keramičen umivalnik, bela škatla za brisačke in kovinsko držalo za trdo milo. Poleg so bela vrata na katerih je bela ploščica z vgraviranim imenom galerije, ki vodijo na hodnik. Galerija se imenuje Galerija kiparskega oddelka Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani.

Zgrajeni prostor nama omogoča, da prehajava med že ustaljenimi praksami delovanja galerijskih prostorov. Le ta se dogaja na ravni prevzemanja vlog in funkcije na novo vzpostavljenega prostora in tako omogoča vzporedno prikazovanje večih ravni delovanja projekta. Platforma je v virtualnem prostoru neodvisna od zamejitev v fizičnem prostoru in ni le premestitev. Obstaja v soodvisnosti in kot enakovreden del soustvarja vsebino projekta - Pita project. Spletna stran transparentno prikazuje dokumentacijo celotnega procesa gradnje kot tudi delovanja in s tem preigrava možnosti večplastnega branja projekta - njegovo (ne)vidnosti.

Efemernost dela se kaže v postopnem izgubljanju dostopa do fizičnega prostora. Spletna stran je posledično arhiv zgrajenega prostora in platforma, ki omogoča nadaljnji razvoj in obstoj projekta kljub odtujitvi.