Esej9 - Obrazstavno besedilo: Pite, jejte, pite, jejte
Esej8 - Obrazstavno besedilo: Predmeti morajo izpolnjevati določene pogoje.
Esej7 - Obrazstavno besedilo: Podporni sistemi
Esej6 - Obrazstavno besedilo in intervju
Esej5 - Naslov projekta
Esej4 - Opis projekta 2
Esej3 - Potek performansa
Recept: Pita s hruškami
Esej2 - Opis projekta
Esej1 - Project Proposal

Esej7 - Obrazstavno besedilo: Podporni sistemi

Nov. 7, 2022

Prva razstava v ciklu treh: Podporni sistemi

Avtorica: Rea Vogrinčič

Kje: Galerija Alkatraz, Ljubljana

Kdaj: 7. november–14. november 2022

Odprtje razstave: ponedeljek, 7. november 2022, ob 19. uri

Spremljevalni program:

-10. 11. 2022, 17.30 - 19.00 - Vodstvo po razstavi in Zin delavnica


Podporni sistemi imajo lahko mnogo obrazov - so gola arhitekturna infrastruktura, kilometrski optični kabli, tujci v prostorih klicnih centrov, zaporedja števil v navidez neskončnih stavkih računalniških kod. S tem pogosto skritim in prezrtim drobovjem našega vsakdana se v kontekstu likovnega razstavljanja s svojim novim projektom ukvarja tudi Rea Vogrinčič. Različne podstavke, stojala in police, ki ponavadi zavzemajo vlogo podpornih struktur, tokrat postavi v središče dogajanja. Elementi, katerim je bila odvzeta njihova primarna funkcija, sedaj v sebi nosijo potencial nečesa nedoločljivega. So predhodno stanje, ki nastavlja okvirje za vse kar se še bo, ali bi se lahko zgodilo v tem prostoru tekom naslednjih tednov. Namigujejo na to, da bodo predelani, na novo sestavljeni in vpeti v drugi kontekst. Kot se sam Pita Projekt sprehaja po robu med umetniškim projektom in nekakšnim softwarom, ki ga umetnici izrabljata za svoj lasten obstoj znotraj sistema, se tudi izbrani objekti na razstavi Podporni sistemi s svojo nedoločljivostjo umeščajo nekam med skulpturo in uporabnim predmetom.

Objekti iz mavca in iverne plošče, postavljeni v razstavnem prostoru, so replike različnih nosilcev, ki so na preteklih razstavah podpirali umetniška dela. Umetnica lastne projekte ˝sleče do kosti˝ ter ohrani zgolj tisto, kar je sicer integralnega pomena in vedno prisotno pri razstavljanju umetniškega dela, a redko razumljeno kot del njega. Odsotnost t.i. vsebine pa ne spreminja zgolj namembnosti izbranih predmetov, temveč odpira prostor za pogovor o podpornih mrežah, ki so pregovorno nevidne, ali bolje rečeno ne-videne. Čeprav so različne mreže podpornih sistemov vseprisotne, in nas spremljajo na vsakem koraku, jih največkrat zaznamo šele ko pride do njihove okvare, ki zareže v ustaljeni ritem vsakdana. Takrat zabredemo pod površino znanega ter se potopimo do drobovja tistega kar omogoča, da kot posameznice_ki in skupnost ne iztirimo iz mehanizmov utečenega delovanja življenja. V kontekstu razstave lahko podporne sisteme tako razumemo dobesedno kot fizične nosilce umetniških del. Ob tem pa sopostavitev izbranih objektov lahko označuje prostor nevidnih podpornih mrež, s čimer se umetnica vrača nazaj k preigravanju vlog znotraj umetniškega sistema ter preizpraševanju statusa vmesnosti kulturnih delavk_cev, razpetih med različnimi pozicijami, nalogami in prostori.


Kuratorka: Lara Reichmann

Obrazstavno besedilo: Lara Reichmann

Producent razstave: Galerija Alkatraz

Projekt so podprli: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana in Mladi zmaji (Mestni inkubator) za pred-razstavne delavnice

Lektura: Inge Pangos

Izdelava mavčnih odlitkov: Tajda Novšak

Izdelava podstavka: Maj Vogrinčič