Esej9 - Obrazstavno besedilo: Pite, jejte, pite, jejte
Esej8 - Obrazstavno besedilo: Predmeti morajo izpolnjevati določene pogoje.
Esej7 - Obrazstavno besedilo: Podporni sistemi
Esej6 - Obrazstavno besedilo in intervju
Esej5 - Naslov projekta
Esej4 - Opis projekta 2
Esej3 - Potek performansa
Recept: Pita s hruškami
Esej2 - Opis projekta
Esej1 - Project Proposal

Esej5 - Naslov projekta

Oct. 27, 2020

/korespondenca po mailu/

Razmislek o naslovu: “Pita Project”

Naslov v angleščini “Pita Project” uporabljava zaradi imena spletne strani saj s tem poenotiva iskanje. Je pa možna tudi uporaba slovenskega prevoda “Pita Projekt”.

Na začetku je bil to delovni naslov za naju, ki je nastal v šali. (Ko sva začeli razmišljat o gradnji galerije sva pomislili, da bi na otvoritvah stregli pite) O naslovu sva resno začeli razmišljati, ko sva postavljali spletno stran. /zaradi zakupa domene/ Te nisva želeli naslovit “White Cube” ali “Galerija kiparskega oddelka Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani”. “White Cube” je že prevečkrat uporabljena besedna zveza /na/ v umetnosti in spletu. Naslov “Galerija kiparskega oddelka Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani” pa je enostavno predolg za ta namen. Iskali sva alternativo, ki si jo lažje zapomniš. Za “Projekt” oz. “Project” sva se odločili zato, ker ta zajema širše polje iz katerega lahko pozneje izhajava. Širše kot recimo izraz “Galerija”.

Beseda “Pita” pa se je v pogovoru z drugimi nekako prijela, kljub temu, da sva jo na začetku uporabljali bolj kot šalo. Pozneje sva raziskali njen pomen. Izkazalo se je, da se beseda lepo poklopi z nekaterimi aspekti. V enem od spletnih slovarjev pojasnjujejo zapis PITA kot kratico za Pain In The Ass, kar nama pravzaprav odgovarja. Je lepa vzporednica z parazitsko galerijo, ki obstaja znotraj institucije. Je besedna igra.

Pozneje sva začeli razmišljat o besedi “Pita”, ki označuje različne tipe hrane. V različnih državah beseda označuje drugo jed. Nekje je pita recimo kot pri nas jabolčna, drugje pa pita rečejo bureku.

Kasneje sva preko tega razmisleka o hrani začeli razmišljati o večerjah s pogovori.

Celotna besedna zveza “Pita Projekt” je precej nedefinira in nama omogoča nadaljni razvoj projekta v več smeri. “Pita Projekt” je torej naslov, ki zajema vse skupaj. Znotraj njega pa sta recimo “White Cube” in “Galerija kiparskega oddelka Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani”.

/haha/