Esej9 - Obrazstavno besedilo: Pite, jejte, pite, jejte
Esej8 - Obrazstavno besedilo: Predmeti morajo izpolnjevati določene pogoje.
Esej7 - Obrazstavno besedilo: Podporni sistemi
Esej6 - Obrazstavno besedilo in intervju
Esej5 - Naslov projekta
Esej4 - Opis projekta 2
Esej3 - Potek performansa
Recept: Pita s hruškami
Esej2 - Opis projekta
Esej1 - Project Proposal

Esej9 - Obrazstavno besedilo: Pite, jejte, pite, jejte

Nov. 21, 2022

Tretja razstava v ciklu treh: Pite, jejte, pite, jejte.

Avtorici: Nina Goropečnik, Rea Vogrinčič

Kje: Galerija Alkatraz, Ljubljana

Kdaj: 21. november–2. december 2022

Odprtje razstave: ponedeljek, 21. november 2021, ob 19. uri

Spremljevalni program:

-24. 11. 2022 ob 20.00 do 21.30 Pitanje (Neformalni pogovor o Pita Projektu in strategiji vpenjanja v umetnostni sistem)

-2. 12. 2022 19.00 Pitanje - dogodek ob zaključku razstave


Nina Goropečnik in Rea Vogrinčič se v Galeriji Alkatraz predstavljata z avtorskim delom Pita Projekt. Zasnovali sta ga pod okriljem oddelka za kiparstvo ALUO, in sicer kot odprt razstavni prostor, namenjen tako njima kot tudi drugim študentkam_om ALUO za raziskovanje lastnih umetniških praks. Razstave so producirale_i same_i, brez dodatne podpore in/ali sredstev, saj je bil cilj projekta raziskati celoten proces razstavljanja, torej ne zgolj postavitev umetniškega dela v prostor, ampak tudi ostale dejavnosti, kot so promocija, organizacija in mreženje/vzpostavljanje sodelovanj. Po zaključenem študiju sta se umetnici odločili, da Pita Projekt nadgradita v platformo.

Avtorici razstavni projekt v Galeriji Alkatraz naslavljata z metaperspektive, vidita ga kot priložnost za napredovanje svoje pozicije v umetnostnem svetu, obenem pa poskušata podrobno preučiti komponente procesa razstavljanja. Refleksija o obojem ju je pripeljala do preizpraševanja lastne pozicije – pozicije mladih umetnic, ki se poskušata umestiti znotraj ustaljenega sistema, in do razmisleka, kako ta cilj uresničiti, kakšne vloge za to prevzeti, in kar je še posebej pomembno, kako se povezovati z drugimi delujočimi znotraj umetnostnega sistema. (Slednje se jima zdi ključno za pridobivanje podpore pri izvajanju svoje umetniške prakse.) Tudi zato raziskujeta sam format razstave, se sprašujeta, kaj vse je potrebno, da izvedbo strokovna javnost označi za uspešno, kaj jo legitimira in naredi referenčno. Med tem iskanjem se usmerjata tako v raziskovanje osebnega umetniškega izraza kot tudi v preučevanje odnosov med posameznimi elementi umetnostnega sistema in medosebnih dinamik med deležniki, ki ga sovzdržujejo.

Razstavni projekt v Galeriji Alkatraz tvori več samostojnih enot – 3 razstave in 4 spremljevalne prireditve. V enem mesecu torej Galerija Alkatraz gosti samostojni razstavi Ree Vogrinčič in nato Nine Goropečnik, kot sklepno pa še njuno skupno Pita Projekt.

Za samostojni razstavi sta h kuratorskem sodelovanju povabili Laro Reichmann in Anito Wach, za to zavestno odločitev, ki je tako vsebinska kot tudi pragmatična, pa sta se odločili na osnovi preprostih dejstev: prvič, skozi sodelovanja se pletejo profesionalne vezi, ki lahko ugodno vplivajo na prihodnje delovanje; drugič, vključevanje različnih kuratoric_jev prispeva k večji prepoznavnosti projekta. Goropečnik in Vogrinčič torej tudi na ta način širita prostor za nove dialoge, ki pripomorejo k nadaljnjemu razvoju in širitvi Pita Projekta.

Spremljevalne prireditve, tj. delavnica, odprti atelje, performativno predavanje, okrogla miza (t. i. pitanje) s povabljenimi gosti_jami na temo različnih strategiji delovanja znotraj konkretnega projekta in znotraj umetnostnega sistema, tvorijo obrazstavni diskurzivni program, ta pa je, kar velja posebej poudariti, enakovreden spreminjajoči se razstavni postavitvi, torej soustvarjata celoto.

Skrbno zastavljena struktura projekta razkriva željo, da avtorici v celoti izkoristita priložnost, ki jima jo odpira lokalno prepoznaven prostor Galerije Alkatraz. Ravno zato tudi prehajata med vlogami umetnice, kuratorke, piarovke, moderatorke in organizatorke-koordinatorke. Ta fluidnost vlog pa hkrati odseva načine delovanja v umetnostnem sistemu.

In prav pozicioniranje umetnic je najino kuratorsko vlogo, ki jo imava kot vodji galerije, preobrnila; v tem projektu nisva zgolj povabila zunanjo_ega kuratico_orja, naj pripravi razstavni projekt. Poleg dostavljenega obrazstavnega besedila ob njuni tandemski razstavi si tokrat z umetnicama v demokratičnem in kompleksnem proces nastajanja razstave deliva organizacijske kompetence. Podobno velja tudi za performativno umetnico, članico umetniškega sveta Vie Negative, Anito Wach ter vizualno umetnico in kuratorko Laro Reichmann, saj sta Goropečnik in Vogrinčič natančno sestavili koncept grajenja in vsebinskega povezovanja treh razstav v zaokrožen razstavni program znotraj letnega razstavnega programa Galerije Alkatraz.

Projekt do potankosti ilustrira realnost delovanja mlade_ga umetnice_ka, ki končuje študij in se poskuša uveljaviti. V veliki večini primerov je prisiljen_a v prekarno delovanje, nenehno prehajanje med različnimi vlogami in prilagajanje tako institucionalnim in medosebnim odnosom kot različnim okoljem. Vse to so izjemno zahtevni in obremenjujoči pogoji za mlade, ki izstopajo iz visokošolske institucije, kjer so imele_i ateljejski prostor in navidezno varnost, status ter strokovno pomoč profesoric_jev.

Kljub temu umetnici svojo pozicijo ustvarjalno de- in posledično rekontekstualizirata. Lahko bi rekli, da umetnostni sistem, kakor ga razumeta in doživljata, po principu fenomenološke metode preučujeta in preizkušata – ker hočeta v njem ustvariti svoj lastni prostor.


Kuratorja razstave: Sebastian Krawczyk in Ana Grobler

Obrazstavno besedilo: Sebastian Krawczyk in Ana Grobler

Producent razstave: Galerija Alkatraz

Projekt so podprli: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana in Mladi zmaji (Mestni inkubator) za pred-razstavne delavnice

Lektura: Inge Pangos

Izdelava mavčnih odlitkov: Tajda Novšak

Izdelava podstavka: Maj Vogrinčič

Računalniška obdelava fotografije: Lene Lekše

Portretna fotografija na razstavi: Nada Žgank

Zahvala: Knjižnica pod krošnjami, KUD Franc Kotar Trzin